Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility GYIK - felvételi | Budapesti Metropolitan Egyetem

gyik

Jelentkezés

Milyen határidőkre kell odafigyelnem az általános felvételi eljárás során?

Az általános, tehát szeptemberben induló képzésekre való jelentkezés minden évben az alábbiképpen alakul: 

 • A jelentkezési időszak kezdete: előző év december második fele 
 • Jelentkezési határidő: 2023. február 15. 
 • Jelentkezések hitelesítésének határideje: február 15. 
 • A METU által szervezett felvételi vizsgák ideje: május közepe – július eleje 
 • Végső hiánypótlási és sorrend-módosítási határidő: 2023. július 12. 
 • Ponthatárok kihirdetése: 2023. július 26. 
 • Képzések indulása: szeptember 
 • Fellebbezés határideje: a besorolási döntéssel kapcsolatban: közlésétől számított 15 napon belül 

Fontos: az adott eljárásban a dátumok - pl. munkaszüneti napok miatt - módosulhatnak. 

A pontos dátumokért kattints ide: https://www.metropolitan.hu/altalanos-felveteli-eljaraswww.metropolitan.hu/altalanos-felveteli-eljaras  

Milyen határidőkre kell odafigyelnem az pótfelvételi eljárás során?

 • Jelentkezési időszak kezdete: július vége 
 • Jelentkezési határidőaugusztus első fele 
 • Jelentkezések hitelesítésének határidejeaugusztus első fele 
 • A METU által szervezett felvételi vizsgák ideje: augusztus közepe, második fele 
 • Felsőoktatási felvételi szakmai vizsga (FFSZV): augusztus közepe 
 • Végső hiánypótlási és sorrend-módosítási határidő: augusztus első fele 
 • Ponthatárok kihirdetéseaugusztus vége 
 • Képzések indulása: szeptember 
 • Fellebbezés határideje: a besorolási döntéssel kapcsolatban: közlésétől számított 15 napon belül 


A pontos dátumok az adott eljárásban, évről évre kerülnek kihirdetésre - ezekért kattints ide: www.metropolitan.hu/potfelveteli-eljaras

Mi a legkésőbbi jelentkezési határidő az általános felvételi eljárásban?

Az általános (szeptemberben induló képzésekre val) jelentkezési határidő általánosan minden évben február 15. -  ez azonban adott eljárásban - pl. munkaszüneti napok miatt - módosulhat. 

Az aktuális év pontos dátumaiért kattints ide: https://www.metropolitan.hu/altalanos-felveteli-eljaras

HOGYAN TUDOK JELENTKEZNI? 

 • Az általános felvételi eljárásban jelentkezést benyújtani kizárólag online www.felvi.hu oldalról elérhető e-felvételivel tudsz. 
 • A jelentkezés csak hitelesítéssel együtt érvényes, a hitelesíten kizárólag online ügyfélkapus regisztráció segítségével lehetséges. 
 • Az általános felvételi eljárás során 3 képzést jelölhetsz meg díjmentesen. 

Részletes információkért kattints ide: www.metropolitan.hu/hogyan-lehet-jelentkezni  

Mi a jelentkezés feltétele?

 • Alapképzés és felsőoktatási szakképzés esetén érettségi bizonyítvány, érettségi tanúsítvány vagy középiskolai bizonyítvány.
 • Mesterképzés esetén: felsőfokú oklevél.

Hány helyre lehet beadni a jelentkezést?

 • Az általános és a keresztféléves felvételi eljárásban legfeljebb 6 helyre adhatod be jelentkezésed. 
 • Ne feledd! Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor.
 • A pótfelvételi eljárásban 1 helyre adhatod be a jelentkezésed. Fontos, hogy akkor jelentkezhetsz, ha az általános felvételi eljárás során egyetlen helyre sem adtad be jelentkezésedet, vagy jelentkeztél ugyan, de sehova nem vettek fel.

Hogyan számítják a pontjaimat a gyakorlatban?

Az alábbi linken összefoglaltuk Neked, hogy hogyan számítják a pontjaidat:
metropolitan.hu/pontszamitas

Mennyi lesz idén a ponthatár?

Ezt nem lehet előre megmondani, kizárólag a hivatalos ponthatárhúzás napján derül ki. A korábbi évek ponthatárai és egyéb statisztikái letölthetőek a felvi.hu honlapjáról, az előző évi ponthatárokat megtalálod honlapunkon is a Téged érdeklő szak leírásánál is.

Jelentkezhetek mesterképzésre vagy szakirányú továbbképzésre abban az esetben, ha már államvizsgáztam, de nyelvvizsga hiányában még nem kaptam meg a diplomámat?

Mesterképzés esetében a jelentkezést leadhatod, viszont fontos, hogy az aktuális felvételi eljárás végső hiánypótlási határidejéig pótolnod, kell azokat a dokumentumokat, amik a jelentkezés leadásakor még nem álltak rendelkezésedre. (Ebben az esetben a diploma.)

Szakirányú továbbképzések esetében - a vonatkozó jogszabályok értelmében - nem adhatsz be jelentkezést, mivel a jelentkezés feltétele a meglévő diploma, oklevél.

Külföldi oklevelem van. Mi a teendőm, ha jelentkezni szeretnék?

Külföldön szerzett oklevél esetén a hivatalos fordítást (tanúsítvánnyal és pecséttel ellátott dokumentum) is csatold a jelentkezéshez csatolni és hozd magaddal a beiratkozásra.

FONTOS!

 • A felvételi vizsgán történő részvétel további feltétele, hogy a külföldi oklevéllel rendelkező jelentkező kérelme elbírálásra kerüljön, és a Budapesti Metropolitan Egyetem a benyújtott dokumentumot, a külföldi bizonyítvány és oklevél által tanúsított végzettségi szintet elismerje. 
 • A külföldi oklevelek továbbtanulási célú elismerésével kapcsolatos döntés során intézményünk az Oktatási Hivatal (Magyar Ekvivalencia és Információs Központ) állásfoglalását veszi figyelembe. 
 • A külföldi oklevél továbbtanulási célú elismerésével kapcsolatos döntésről a Budapesti Metropolitan Egyetem határozatot hoz, és tértivevényes küldeményként postázza a jelentkező részére.
taggle vége

Tanulmányokkal kapcsolatos kérdések

Tanulhatok-e idegen nyelvet az egyetemen?

Igen, a METU-n számos nyelvtanulási és nyelvvizsga-lehetőség vár. A részleteket olvasd el ITT.

Mit tartalmaz a költségtérítés, milyen egyéb költségekre számíthatok ezen kívül?

A költségtérítési díj a METU-n többek között a kommunikációs képességeket, egyéni kompetenciákat és kreatív gondolkodást fejlesztő tréningsorozatot is tartalmazza, amelynek során minden félév során más-más területen fejlesztheted képességeidet. Ezen kívül a nyelvoktatást és a KarrierCentrum szolgáltatásai is benne vannak a költségtérítési díjban. További részletekért kattints IDE.

Hogyan segíti a METU a hallgatók elhelyezkedését?

A frontális oktatás helyett nálunk a hangsúly a gyakorlati órákon, projektfeladatokon van, amelyek során valódi szakmai anyagokat készítesz. 

A gyakorlati tudásodból, eredményeidből már az egyetem végére szakmai portfóliót tudsz összeállítani: ezzel ki fogsz tűnni az álláskereséskor, hiszen hiteles tapasztalatról tudsz beszámolni. Így versenyelőnnyel léphetsz be a munkaerőpiacra. 

A METU-n már az egyetem alatt bekerülhetsz a szakmai vérkeringésbe (üzleti hallgatóink céges megbízásokon dolgoznak, újságokban publikálnak, nemzetközi alkotótáborokban, strartup versenyeken vesznek részt, művész hallgatóink pályázatokon, kiállításokon, divatbemutatókon méretik meg tudásukat), és elkezdheted kiépíteni szakmai kapcsolatrendszeredet oktatóink által, akik szakmájukat gyakorló, profi és sikeres szakemberek. 

A METU-nak  saját KarrierCentruma is van, ami kifejezetten abban segít, hogy megtaláld a leginkább Neked való szakmai irányt és állást. Nézd meg ITT, hogy milyen szolgáltatásaik vannak, amelyekkel segítenek Neked az elhelyezkedésben és karriered építésében. 

Megváltoztak a körülményeim, hogyan tudok nappali képzésről levelezőre, levelező képzésről nappalira váltani, esetleg képzési helyet váltani?

Erre természetesen van lehetőség, a részletes teendőket összefoglaltuk Neked ITT.

Meggondoltam magam, mégsem ez a szak érdekel. Hogyan választhatok helyette másik szakot?

Ha úgy érzed, elsőre nem sikerült megtalálni az „igazit”, akkor bátran kezdj bele egy másik, számodra szimpatikusabb képzésbe. Ehhez nyújts be szakváltási kérelmet a Neptun elektronikus ügyintézési rendszeren keresztül.

Nem a METU-n kezdtem a tanulmányaimat, de szeretnék ide járni. Van lehetőség átjelentkezésre?

Természetesen van, a részletekért olvasd el az átjelentkezésre vonatkozó részleteket és töltsd le az átvételi kérelmet ITT.

Hogyan működik a tárgyelismerés?

Ha korábban teljesített tárgyaidat szeretnéd elismertetni, olvasd el Kreditátviteli kérelemmel kapcsolatos tájékoztatónkat!

Van az egyetemnek kollégiuma?

Saját kollégiumunk egyelőre nincs, de több kollégiumi partnerünk is van. Olvasd el a részleteket ITT.

taggle vége

Levelező képzés

Levelező tagozaton mely napokon van az oktatás?

Általában hetente péntek délután (16 óra után) és szombati napokon. De a pontos órarend természetesen szaktól függ. 

Hogyan segíti az Egyetem a levelező tagozatos hallgatókat?

 • A levelező munkarendű képzésben a tanóráikra és a konzultációkra tömbösítve, péntek délután és szombaton kerül sor.
 • A vizsgák lehetőség szerint szintén péntek délután és szombaton vannak, valamint a vizsgaterhelés csökkentésére negyedéves vizsgalehetőséget biztosítunk. 
 • Elektronikus rendszerünkből letölthető előadásanyagok, segédanyagok, a rendszeren keresztül leadható feladatok, dolgozatok is segítik levelezős hallgatóinkat.
 • Tanulmányi szolgáltatásaink a szombati konzultációs napokon is igénybe vehetőek: tanulmányi ügyintézés, könyvtár, jegyzetbolt, fénymásoló, számítógép-használat és konzultációs lehetőség a levelező tagozat vezetőjével.
taggle vége

Tanulmányok finanszírozása

Költségtérítéses képzés esetén van lehetőségem részletfizetésre?

A költségtérítés befizetését két részletben is teljesítheted. Ebben az esetben a költségtérítés első részletét (legalább a költségtérítés összegének felét) a beiratkozáskor/bejelentkezéskor, a második részletét a vizsgajelentkezési időszak 1. napjáig kell befizetned. (Ennek pontos dátumáról időben értesítjük hallgatóinkat.)

Diákhitelből lehet fizetni a költségtérítés díját?

Igen, van lehetőséged a tandíjat diákhitelből fedezni. A felvételi eljárási díjat abban az esetben is be kell fizetned, ha a képzés költségeit diákhitelből szeretnéd fedezni. 

Diákhitelről bővebben az alábbi linkeken olvashatsz:  

Diákhitellel kapcsolatos további kérdéseidre a Hallgatói Információs Központ munkatársai tudnak válaszolni. Keresd őket bizalommal az alábbi elérhetőségen:

Milyen egyéb ösztöndíj-lehetőségek vannak a METU-n?

Számos ösztöndíj-lehetőséget kínálunk hallgatóinknak, nézd meg az összefoglalót erről ITT.

Hogyan tudok államilag finanszírozott képzésre bekerülni?

 • Alapképzések és felsőoktatási szakképzések esetében kizárólag önköltséges képzéseket kínálunk.
 • Mesterképzések esetében viszont hirdetünk állami ösztöndíjas helyeket. Ahhoz, hogy ezek egyikére bekerülj nincs más teendőd, mint hogy első helyen jelöld meg a képzést és jól szerepelj a felvételi vizsgán.
taggle vége

Mesterképzések

Milyen mesterszakok indulnak a METU-n?

Meghirdetett képzéseinket ITT tudod megnézni

Miért kaphatok többletpontot mesterszakra jelentkezés esetén?

A többletpontok részletes leírását ITT érheted el.

taggle vége

Pótfelvételi

Kik jelentkezhetnek pótfelvételi eljárásban?

A pótfelvételi eljárásban csak azok jelentkezhetnek, akik az általános felvételi eljárás során nem nyertek felvételt sehova vagy nem is jelentkeztek sehova.

A pótfelvételin is korlátlan számú helyre lehet jelentkezni?

Nem. A pótfelvételi eljárásban egyetlen intézmény egyetlen képzésére jelentkezhetsz, csak akkor, ha az általános felvételi eljárásban nem jelentkeztél sehova vagy nem vettek fel sehova.

Mennyibe kerül a pótfelvételi jelentkezés?

A pótfelvételi jelentkezés ingyenes. Az eljárás során viszont csak egyetlen képzést jelölhetsz meg.

Ha az általános felvételi eljárásban bekerültem egy egyetemre, de már nem szeretnék ott tanulni, akkor jelentkezhetek máshová pótfelvételin?

Nem, ha korábban felvettek valahova, akkor a pótfelvételin már nem jelentkezhetsz egy másik helyre.

További kérdéseimmel hová fordulhatok?

Keresd Felvételi Információs Irodánk munkatársait:

 • Személyesen: Előzetes időpontfoglalást követően - 1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9. Főépület 114-es iroda
 • Telefonon: 06 1 273 2419 (hétköznaponként 9-16:30 között)
 • E-mailben: felveteli@metropolitan.hu